A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0-9

Zespół Szkół Przyrodniczo-Usługowych i Bursy Szkolnej


Typ szkoły: Technikum + Zasadnicza Szkoła Zawodowa

Adres - ulica: ul. Leśna 5

Miejscowość: Jelenia Góra

Kod pocztowy: 58-560
Telefon/Fax: 75 75 474 20 - 75 75 474 22

Adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

WWW: http://www.zspu.jgora.pl

Opis placówki:

Jest to szkoła ponadgimnazjalna, w której nauka prowadzona jest w klasach Technikum oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej. W Technikum można się kształcić w takich kierunkach, jak: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik architektury krajobrazu, technik geodeta, technik leśnik, technik weterynarii, technik pszczelarz, technik hodowca koni oraz technik ogrodnik, technik agrobiznesu. W Zasadniczej Szkole Zawodowej kształcimy w następujących zawodach: kucharz, piekarz, cukiernik, sprzedawca, ogrodnik i innych objętych klasyfikacją. W Szkole realizowane są cztery projekty unijne, w ramach których uczniowie uczęszczają na zajęcia pozalekcyjne z wielu przedmiotów oraz uczestniczą w wycieczkach zawodoznawczych.




Specyfikacja szkoły:

Szkoła kształci w kierunkach przyrodniczych i szeroko rozumianych usługowych. Jako jedyna szkoła ponadgimnazjalna w Powiecie Jeleniogórskim uczy w takich zawodach, jak: technik weterynarii, technik geodeta, technik leśnik czy technik architektury krajobrazu, technik agrobiznesu, technik hodowca koni, technik pszczelarz. W szkole duży nacisk kładziony jest na fachowe i kompleksowe przygotowanie uczniów do zawodów, w których się kształcą. Służą temu wycieczki zawodoznawcze organizowane w ramach projektów edukacyjnych, praktyki zawodowe odbywane w renomowanych ośrodkach i przede wszystkim wysoko wykwalifikowana kadra dydaktyczna zatrudniona w Szkole.



Dni otwarte placówki:

20.03.2015

19.05.2015




Misja szkoły:

Szkoła przede wszystkim zapewnia uczniom rzetelne przygotowanie do egzaminu maturalnego i zawodowego. Ponadto uczniowie zdobywają potrzebną wiedzę i umiejętności do podjęcia pracy w zawodzie po zakończeniu nauki. Szkoła zapewnia uczniom poczucie bezpieczeństwa, kształtuje postawę otwartości, tolerancji i szacunku w względem drugiego człowieka oraz aktywnie uczestniczy w życiu kulturalnym w lokalnym środowisku. W szkole uczniowie otrzymują możliwość rozwijania swoich indywidualnych  zainteresowań podczas dodatkowych zajęć pod opieką wykwalifikowanej kadry. 




Udział w programach:
  • Modernizacja Kształcenia Zawodowego na Dolnym Śląsku 2
  • Projekt Euroregionu Nysa „Przez wspólne gotowanie na lepsze poznanie”
  • Comenius uczenie się przez całe życie „Eat your prejudices”,
  • „Moja Mała Ojczyzna”;
  • Moje finanse – program Fundacji Młodzieżowej Przedsiębiorczości



Zajęcia pozalekcyjne:

Kółko matematyczne, Kółko biologiczne, Szkolne Koło Sportowe, Kółko muzyczno-artystyczne, Kółko gastronomiczne, Kółko turystyczne, Koło Przyjaciół Motoryzacji, Koło hodowlane, zajęcia „Weterynaria w praktyce”, Kółko informatyczne, Kółko biblioteczne, Krąg biblijny.




Oferta dodatkowa:

Kursy specjalistyczne potwierdzone certyfikatem, Wakacyjne Obozy Naukowe, zajęcia praktyczne w ośrodkach akademickich (współpraca z Uniwersytetem Przyrodniczym i Dolnośląską Szkołą Wyższą oraz Politechniką Wrocławską)




Osiągnięcia:
  • III miejsce w Młodzieżowych Mistrzostwach Karkonoszy Kucharzy i Barmanów;
  • I miejsce w Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Zittau;
  • IV etap „Maratonu zagadek logicznych i matematycznych”;
  • I i IV miejsce w Olimpiadzie wiedzy z zakresu BHP w rolnictwie;
  • I miejsce w Konkursie na najlepszych uczniów  w zawodzie „technik żywienia i usług gastronomicznych w etapie regionalnym
  • IV miejsce w Konkursie na najlepszych uczniów  w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w etapie wojewódzkim
  • I miejsce w Konkursie na najlepszych uczniów  w zawodzie kucharz  w etapie regionalnym
  • III miejsce w Konkursie na najlepszych uczniów  w zawodzie kucharz w etapie wojewódzkim
  • I miejsce w Konkursie na najlepszych uczniów  w zawodzie technik architektury krajobrazu w etapie regionalnym
  • II miejsce w Konkursie na najlepszych uczniów  w zawodzie technik architektury krajobrazu  w etapie wojewódzkim
  • kwalifikacja do II etapu Olimpiady Budowlanej Międzynarodowej Wyższej Szkoły Logistyki i Transportu we Wrocławiu



Praktyczna nauka zawodu:

W klasach Technikum Szkoła zapewnia miejsca praktyk, w klasach Zasadniczej Szkoły Zawodowej uczniowie mają jeden lub dwa dni w tygodniu praktyki u pracodawców. Klasy wielozawodowe realizują przedmioty zawodowe także na doszkalających kursach zawodowych. 




Pomoc socjalna:

Uczniowie otrzymują stypendia socjalne oraz dofinansowanie zakupu podręczników szkolnych w ramach programu „Wyprawka szkolna”. 



Dostępne Kierunki/Zawody:

Technikum
  • Technik żywienia i usług gastronomicznych - 343404
    • Identyfikator klasy: 1TŻ
    • Przedmioty rozszerzone: biologia, język niemiecki
    • Przedmioty uzupełniające:

    ZADANIA I CZYNNOŚCI

    • Organizuje, nadzoruje i kieruje pracą podległego personelu w zakresie obsługi maszyn i urządzeń, obsługi konsumentów oraz organizacji i technologii produkcji.
    • Obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne zainstalowane w części handlowej i produkcyjnej zakładu.
    • Opracowuje jadłospis oraz zestawy potraw i napojów z uwzględnieniem zasad racjonalnego żywienia.
    • Dokonuje organoleptycznej oceny potraw i napojów i ocenia ich zgodność z przepisami.
    • Pobiera próbki potraw i napojów do badań laboratoryjnych.
    • Prowadzi kalkulację cen sprzedaży oraz dokumentację rozliczeniową i technologiczną.

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    • Pracuje w pomieszczeniach produkcyjnych, gdzie panuje wysoka temperatura, duża wilgotność i hałas, pracę wykonuje zwykle w pozycji stojącej.
    • Pracuje w pomieszczeniach zamkniętych placówek gastronomicznych, w których panuje duży hałas.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • Niska wydajność fizyczna.
    • Brak widzenia obuocznego.
    • Nieskorygowane okularami wady wzroku.
    • Niedosłuch.
    • Zaburzenia równowagi (zawroty głowy, omdlenia).
    • Choroby układów: nerwowego, oddechowego, mięśniowego, ruchu, krążenia.
    • Wady serca.
    • Cukrzyca.
    • Reumatyzm.
    • Zaburzenia zmysłu smaku, węchu.
    • Nosicielstwo chorób zakaźnych.
    • Choroby skóry rąk.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • Dobra koordynacja wzrokowo – ruchowa.
    • Szybkie tempo pracy, refleks.
    • Koncentracja i podzielność uwagi.
    • Systematyczność, spostrzegawczość.
    • Zainteresowania techniczne, chemiczne, kulinarne.
    • Uzdolnienia organizacyjne.

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    • Praca we wszystkich zakładach gastronomicznych (restauracjach, hotelach, kawiarniach itp.) i placówkach żywienia zbiorowego (szpitalach, szkołach).
    • Może być zatrudniony w komórkach rozliczeniowych, zaopatrzeniowych, kontrolnych w placówkach gastronomicznych

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    • Przechowywanie żywności
    • Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów
    • Planowanie i ocena żywienia
    • Organizowanie produkcji gastronomicznej
    • Planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych  wyodrębniono 2 kwalifikacje.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

     

     

    K1

     

    T.6

     

    Sporządzanie potraw i napojów

     

     

    K2

     

    T.15

     

    Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

     

     






  • Technik architektury krajobrazu - 314202
    • Identyfikator klasy: 1TAK
    • Przedmioty rozszerzone: biologia, język angielski
    • Przedmioty uzupełniające:

    ZADANIA I CZYNNOŚCI

    • Przygotowuje, urządza i pielęgnuje tereny zieleni miast i obszarów wiejskich.
    • Posługuje się dokumentacją projektową w poszczególnych etapach realizacji.
    • Przygotowuje tereny do obsadzeń, miejsca do sadzenia drzew i krzewów, zakłada trawniki i kwietniki.
    • Przygotowuje receptury mieszanek ziemi ogrodowych, torfu i nawozów mineralnych.
    • Reaktywuje tereny zdegradowane.
    • prowadzenie i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami);
    • Produkuje rośliny ozdobne i szkółkarskie dla potrzeb małej architektury ogrodowej.

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    • Pracuje najczęściej na świeżym powietrzu, w zmiennych warunkach atmosferycznych, a także w szklarniach, gdzie panuje wysoka temperatura.
    • Może pracować w pracowniach architektonicznych i pomieszczeniach biurowych.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • Słaba budowa ciała i niska wydolność fizyczna.
    • Brak widzenia obuocznego.
    • Nieskorygowane okularami wady wzroku.
    • Zaburzenia widzenia barw.
    • Zaburzenia równowagi (zawroty głowy, omdlenia).
    • Choroby układu oddechowego.
    • Znaczne zaburzenia układów: nerwowego, ruchu, krążenia, moczowego.
    • Wady serca.
    • Reumatyzm.
    • Alergie.
    • Choroby skóry rąk.
    • Znaczne skrzywienia kręgosłupa.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • Wyobraźnia przestrzenna,
    • Wrażliwość estetyczna.
    • Uzdolnienia plastyczne, planimetryczne, organizacyjne.
    • Zainteresowania techniczne, biologiczne, przyrodnicze, ogrodnicze.

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    • Praca w przedsiębiorstwach zajmujących się nadzorem terenów zielonych.
    • Może być zatrudniony w pracowniach projektujących tereny zieleni

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    • Przygotowywanie roślin ozdobnych do urządzania obiektów architektury krajobrazu
    • Wykonywanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu
    • Kształtowanie i projektowanie obiektów małej architektury krajobrazu
    • Urządzanie i konserwacja obiektów małej architektury krajobrazu

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie technik architektury krajobrazu wyodrębniono 2 kwalifikacje.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

     

     

    K1

     

    R.21

     

    Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu.

     

     

    K2

     

    R.22

     Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu.

     

     








  • Technik geodeta - 311104
    • Identyfikator klasy: 1TG
    • Przedmioty rozszerzone: fizyka, język angielski
    • Przedmioty uzupełniające:

    ZADANIA I CZYNNOŚCI

    • Zakładanie i pomiar osnów geodezyjnych oraz wykonywanie pomiarów sytuacyjnych i wysokościowych terenu;
    • Sporządzanie opracowań geodezyjnych i kartograficznych na podstawie danych pomiarowych lub projektowych;
    • Wykonywanie  pomiarów realizacyjnych, inwentaryzacyjnych, powykonawczych i kontrolnych obiektów budowlanych i urządzeń technicznych oraz opracowywanie wyników tych pomiarów;
    • Wykonywanie rozgraniczeń, podziałów i scaleń nieruchomości;
    • Zakładanie i aktualizacja bazy danych katastru nieruchomości;
    • Wprowadzenie  danych do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego oraz ich aktualizacji.

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    • Praca  najczęściej odbywa się w terenie: na ulicach, osiedlach, szlakach drogowych i kolejowych.
    • Prace obliczeniowe, projektowe i kartograficzne technik geodeta wykonuje w biurze.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • Wady wzroku.
    • Brak widzenia obuocznego.
    • Zaburzenia widzenia barw.
    • Zaburzenia równowagi i świadomości.
    • Zaburzenia równowagi.
    • Znaczne zaburzenia układów: nerwowego, krążeniowego, żylaki kończyn dolnych, kostno – stawowego.
    • Reumatyzm.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • Koncentracja uwagi.
    • Koordynacja wzrokowo - ruchowa.
    • Podzielność uwagi, koncentracja.
    • Dokładność, spostrzegawczość, staranność.
    • Odporność na zmęczenie.
    • Zainteresowania techniczne, matematyczne, zdolności manualne.

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    Technik geodeta może pracować w firmach geodezyjnych, jednostkach administracji państwowej, na różnych stanowiskach np. samodzielny wykonawca prac geodezyjnych, geodeta gminny, geodeta kartograficzny.

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    • Wykonywanie pomiarów sytuacyjnych i wysokościowych.
    • Opracowywanie map i profili terenu.
    • Geodezyjne opracowywanie danych projektowych.
    • Wykonywanie pomiarów realizacyjnych oraz geodezyjnej inwentaryzacji powykonawczej
    • Wykonywanie geodezyjnych pomiarów kontrolnych obiektów budowlanych i urządzeń technicznych
    • Zakładanie i aktualizacja katastru nieruchomości
    • Wykonywanie prac geodezyjnych związanych z gospodarką nieruchomościami

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie technik geodeta wyodrębniono 3 kwalifikacje.

    Numer kwalifikacji (kolejność) w zawodzie

     

    Symbol kwalifikacji z podstawy programowej

     

    Nazwa kwalifikacji

     

    K1

    B.34

    Wykonywanie pomiarów sytuacyjnych i wysokościowych oraz opracowywanie wyników pomiarów.

     

    K2

     

    B.35

    Obsługa geodezyjna inwestycji budowlanych .

    K3

    B.36

    Wykonywanie prac geodezyjnych związanych z katastrem i gospodarką nieruchomościami.

     

     






  • Technik weterynarii - 324002
    • Identyfikator klasy: 1TW
    • Przedmioty rozszerzone: chemia, język angielski
    • Przedmioty uzupełniające:

    ZADANIA I CZYNNOŚCI

    • Prowadzenia chowu i hodowli zwierząt gospodarskich i towarzyszących oraz wykonywania zabiegów inseminacji wybranych gatunków zwierząt;
    • Wykonywania czynności pomocniczych dotyczących diagnozowania, profilaktyki i leczenia chorób zwierząt;
    • Wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych i zootechnicznych u zwierząt;
    • Wykonywania czynności pomocniczych z zakresu zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego oraz czynności pomocniczych w zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt;
    • Wykonywania czynności pomocniczych w trakcie prowadzenia badań przedubojowych zwierząt oraz w poubojowym badaniu mięsa;
    • Prowadzenia i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami).

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    • Praca w pomieszczeniach, zamkniętych oraz na wolnym powietrzu, w zmiennych warunkach atmosferycznych.
    • W budynkach inwentarskich panuje podwyższona temperatura i duża wilgotność powietrza oraz zapach amoniaku z odchodów zwierząt.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • Słaba budowa ciała,
    • brak dobrej kondycji i wydolności fizycznej,
    • nieskorygowanie szkłami wady wzroku,
    • brak widzenia obuocznego,
    • zaburzenia widzenia barw,
    • choroby uszu,
    • znaczny niedosłuch,
    • zaburzenia równowagi,
    • omdlenia, zawroty głowy,
    • choroby układów: krążenia, wady serca, kostno - stawowego, mięśniowego, ruchu, oddechowego, nerwowego, moczowego i nerek,
    • alergie,
    • choroby skóry,
    • reumatyzm,
    • zaburzenia zmysłu dotyku,
    • zaburzenia psychiczne.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • Dobra koordynacja wzrokowo – ruchowa.
    • Szybkie tempo pracy, refleks.
    • Koncentracja i podzielność uwagi.
    • Systematyczność.
    • Odpowiedzialność.
    • Spostrzegawczość.
    • Zainteresowania biologiczne
    • Zamiłowanie do zwierząt

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    • Jako pomocnik lekarza weterynarii w przychodniach i lecznicach dla zwierząt,
    •  W ogrodach zoologicznych, schroniskach, fermach przemysłowych, zakładach hodowli i unasieniania zwierząt, zakładach przetwórstwa spożywczego,
    •  W weterynaryjnej inspekcji pracy oraz nadzorze sanitarno-weterynaryjnym.
    •  Samodzielne prowadzenie gospodarstwa rolniczego lub zatrudnienie w firmach związanych z agrobiznesem.

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    • Prowadzenie chowu i hodowli zwierząt gospodarskich i zwierząt towarzyszących
    • Wykonywanie zabiegów inseminacji u zwierząt
    • Wykonywanie czynności pomocniczych w diagnozowaniu chorób zwierząt
    • Wykonywanie czynności pomocniczych związanych z profilaktyką i leczeniem chorób zwierząt
    • Wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych i zootechnicznych u zwierząt
    • Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu bezpieczeństwa żywnościowego oraz w zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
    • Wykonywanie czynności pomocniczych podczas badania przedubojowego zwierząt i poubojowego mięsa

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie technik weterynarii wyodrębniono 3 kwalifikacje.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

     

     

    K1

     

    R.9

     

    Prowadzenie chowu, hodowli i inseminacji zwierząt

     

     

    K2

     

    R.10

     

    Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu usług weterynaryjnych

     

    K3

    R.11

    Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu realizacji zadań inspekcji weterynaryjnej






  • Technik leśnik - 314301
    • Identyfikator klasy: 1TL
    • Przedmioty rozszerzone: biologia, język angielski
    • Przedmioty uzupełniające:

    ZADANIA I CZYNNOŚCI

    • Organizowanie i nadzorowanie prac związanych z hodowlą lasu;
    • Organizowanie prac związanych z ochroną zasobów leśnych;
    • Prowadzenie prac pomiarowych i inwentaryzacyjnych w drzewostanach;
    • Prowadzenie prac związanych z pozyskiwaniem surowca drzewnego oraz użytków ubocznych;
    • Organizowanie prac związanych z łowiectwem i rekreacyjnym zagospodarowaniem lasu;
    • Prowadzenie i obsługa ciągnika z przyczepą (przyczepami).

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    • Pracuje na wolnym powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych, często na wysokościach.
    • Pracuje w pomieszczeniach zamkniętych biurowych przy sporządzaniu raportów.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • Brak widzenia obuocznego.
    • Nieskorygowane okularami wady wzroku.
    • Zaburzenia widzenia barw.
    • Niedosłuch.
    • Zaburzenia równowagi (zawroty głowy, omdlenia).
    • Znaczne zaburzenia układów: nerwowego, kostno – stawowego, ruchu, oddechowego, krążenia.
    • Wady serca.
    • Reumatyzm.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • Dobra koordynacja wzrokowo – ruchowa.
    • Koncentracja uwagi.
    • Brak lęku przestrzeni.
    • Spostrzegawczość.
    • Zainteresowania przyrodnicze, ekologiczne.
    • Uzdolnienia matematyczne.

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    •  Jednostki organizacyjne lasów państwowych, w lasach samorządów lokalnych i wspólnot majątkowych oraz w przedsiębiorstwach, biurach i organizacjach zajmujących się gospodarką leśną, ochroną lasów i sfer zieleni.

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    • Prowadzenie prac związanych z ochroną lasu
    • Prowadzenie prac związanych z hodowlą lasu
    • Prowadzenie gospodarki łowieckiej
    • Prowadzenie działań związanych z ochroną przyrody, turystyką i edukacją.
    • Wykonywanie prac pomiarowych i szacunkowych w drzewostanach
    • Organizowanie prac związanych z użytkowaniem zasobów leśnych

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie technik leśnik  wyodrębniono 2 kwalifikacje.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

     

     

    K1

     

    R.13

     

    Ochrona i zagospodarowanie zasobów leśnych

     

     

    K2

     

    R.14

     

    Użytkowanie zasobów leśnych

     

     






  • Technik pszczelarz - 314206
    • Identyfikator klasy: 1TP
    • Przedmioty rozszerzone: biologia, język angielski
    • Przedmioty uzupełniające:

    ZADANIA I CZYNNOŚCI

    • Zakładanie oraz prowadzenie pasieki metodami tradycyjnymi i ekologicznymi;
    • Organizowanie oraz wykonywanie prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej;
    • Prowadzenie i obsługa pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji rolniczej i pszczelarskiej;
    • Prowadzenie sprzedaży produktów rolniczych i pszczelarskich.

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    • Pracuje najczęściej na świeżym powietrzu, w zmiennych warunkach atmosferycznych,  gdzie panuje wysoka temperatura.
    • Może pracować w pracowniach pomieszczeniach biurowych.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • Brak widzenia obuocznego.
    • Nieskorygowane okularami wady wzroku.
    • Zaburzenia widzenia barw.
    • Zaburzenia równowagi (zawroty głowy, omdlenia).
    • Znaczne zaburzenia układów: nerwowego, kostno – stawowego, ruchu, oddechowego, krążenia.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • Zamiłowanie do zwierząt
    • Koncentracja i podzielność uwagi,
    • Mobilność,
    • Dokładność,
    • Zamiłowanie do porządku,
    • Wysokie poczucie odpowiedzialności i uczciwości,
    • Umiejętność podejmowania inicjatyw,
    • Przestrzeganie norm i przepisów prawnych związanych z realizacja zadań,
    • Spostrzegawczość,
    • Komunikatywność,
    • Zainteresowanie takimi dziedzinami jak: ekonomia, informatyka, przyroda,

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    • rolnicze przedsiębiorstwa produkcyjne i usługowe,
    • urzędach i instytucje służb rolnych.
    • własna działalność gospodarczą – gospodarstwo pasieczne, producent produkcji zwierzęcej (hodowla pszczół i matek pszczelich), instruktor pszczelarstwa, wytwórca produktów pszczelarskich, operator maszyn i urządzeń rolniczych
    • gospodarstwo agroturystyczne, marketing produktów rolnych

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    • Prowadzenie produkcji roślinnej
    • Prowadzenie produkcji zwierzęcej
    • Prowadzenie gospodarki pasiecznej
    • Wykorzystywanie zasobów bazy pożytkowej
    • Organizowanie produkcji roślinnej
    • Organizowanie produkcji zwierzęcej
    • Organizowanie produkcji zwierzęcej

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie technik pszczelarz wyodrębniono 2 kwalifikacje.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

     

     

    K1

     

    R.4

     

    Prowadzenie produkcji pszczelarskiej

     

     

     

    K2

     

    R.17

     

    Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej

     

     






  • Technik hodowca koni - 314203
    • Identyfikator klasy: 1THK
    • Przedmioty rozszerzone: biologia, język angielski
    • Przedmioty uzupełniające:

    ZADANIA I CZYNNOŚCI

    • Organizowanie i prowadzenia chowu i hodowli koni;
    • Szkolenie oraz przygotowywania koni do użytkowania i sprzedaży;
    • Prowadzenie gospodarstwa rolnego;
    • Prowadzenie i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami);
    • Organizowanie rekreacji konnej i turystyki jeździeckiej.

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    •  Praca w budynkach inwentarskich i gospodarskich (stajnie, chlewnie, obory, magazyny, paszarnie),
    • Hale produkcyjne (hale udojowe),
    • W biurze i na wolnym powietrzu.
    • Przemieszczanie się między tymi obiektami, bez względu na zmienne i czasem trudne warunki atmosferyczne.
    • Technik hodowca koni zasadniczo pracuje 8 godzin dziennie. Zdarzają się jednak przypadki, kiedy musi pracować dłużej, nawet w nocy.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • Brak widzenia obuocznego.
    • Nieskorygowane okularami wady wzroku.
    • Zaburzenia widzenia barw.
    • Niedosłuch.
    • Zaburzenia równowagi (zawroty głowy, omdlenia).
    • Znaczne zaburzenia układów: nerwowego, kostno – stawowego, ruchu, oddechowego, krążenia.
    • Wady serca.
    • Reumatyzm.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • Koncentracja i podzielność uwagi,
    • Umiłowanie zwierząt
    • Mobilność,
    • Dokładność,
    • Zamiłowanie do porządku,
    • Wysokie poczucie odpowiedzialności i uczciwości,
    • Umiejętność podejmowania inicjatyw,
    • Przestrzeganie norm i przepisów prawnych związanych z realizacja zadań,
    • Spostrzegawczość,
    • Komunikatywność,
    • Zainteresowanie takimi dziedzinami jak: informatyka, przyroda,
    • Uzdolnienia w zakresie administrowania, organizacji, odejmowania działań marketingowych i mediacyjnych.

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    • Praca w przedsiębiorstwach specjalizujących się w chowie, hodowli i użytkowaniu koni, np. stadninach i szkółkach jeździeckich

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    • Organizowanie produkcji w gospodarstwie rolnym
    • Obsługiwanie środków technicznych w rolnictwie
    • Prowadzenie chowu i hodowli koni
    • Żywienie koni
    • Szkolenie oraz przygotowanie koni do zawodów, pokazów i sprzedaży
    • Użytkowanie i transport koni
    • Prowadzenie rekreacji i turystyki konnej w gospodarstwie rolnym

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie technik hodowca koni wyodrębniono 2 kwalifikacje.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

     

     

    K1

     

    R.19

     

    Organizacja chowu i hodowli koni

     

     

     

    K2

     

    R.20

     

    Szkolenie i użytkowanie koni

     

     

     






  • Technik agrobiznesu - 331402
    • Identyfikator klasy: 1TAG
    • Przedmioty rozszerzone: biologia, język angielski
    • Przedmioty uzupełniające:

    ZADANIA I CZYNNOŚCI

    • Projektuje, organizuje i prowadzi działalność gospodarczą w agrobiznesie.
    • Ocenia opłacalność uruchamiania produkcji rolno – spożywczej, jakość podstawowych produktów rolniczych, spożywczych i środków do produkcji rolnej; potrafi analizować oraz oceniać działalność zaopatrzeniową, produkcyjna handlową i finansową firmy; sporządzać podstawową dokumentację związaną z działalnością firmy.
    • Zajmuje się doborem rasy i typu użytkowego zwierząt gospodarskich, a także nasion i sadzeniaków; potrafi promować produkty i usługi oraz kształtować wizerunek firmy, kierować zespołami współpracowników w ramach dystrybucji towarów i usług jak również zawierać i określać warunki umów handlowych.

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    • Pracuje najczęściej na otwartym terenie, w zmiennych warunkach atmosferycznych, a także w pomieszczeniach zamkniętych.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • Zaburzenia znacznego stopnia w obrębie narządów wzroku słuchu, układu nerwowego, oddechowego, zmysłu równowagi,
    • Zaburzenia i ograniczenia sprawności ruchowej kończyn,
    • Wady wymowy.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • Koncentracja i podzielność uwagi,
    • Mobilność,
    • Dokładność,
    • Zamiłowanie do porządku,
    • Wysokie poczucie odpowiedzialności i uczciwości,
    • Umiejętność podejmowania inicjatyw,
    • Przestrzeganie norm i przepisów prawnych związanych z realizacja zadań,
    • Spostrzegawczość,
    • Komunikatywność,
    • Zainteresowanie takimi dziedzinami jak: ekonomia, informatyka, przyroda,
    • Uzdolnienia w zakresie administrowania, organizacji, odejmowania działań marketingowych i mediacyjnych.

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    • Praca w przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego, firmach handlowych, usługowych i produkcyjnych, obsłudze ruchu turystycznego, marketingu i sprzedaży produktów rolniczych i spożywczych, w usługach technicznych, finansowych i bankowych rynku rolnego oraz weterynaryjnych, urzędach administracji samorządowej.
    • Może również prowadzić własne przedsiębiorstwo agroturystyczne lub rolne o dowolnej wielkości.

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    • Prowadzenie produkcji roślinnej
    • Prowadzenie produkcji zwierzęcej
    • Obsługa środków technicznych stosowanych w rolnictwie
    • Prowadzenie działalności gospodarczej w agrobiznesie
    • Planowanie przetwórstwa żywności
    • Prowadzenie rachunkowości i rozliczeń podatkowych przedsiębiorstwa w agrobiznesie

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie technik agrobiznesu wyodrębniono 2 kwalifikacje.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

     

     

    K1

     

    R.3

    Prowadzenie produkcji rolniczej

     

    K2

    R.6

     

    Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie

     

     






  • Technik ogrodnik - 314205
    • Identyfikator klasy: 1TO
    • Przedmioty rozszerzone: biologia, język angielski
    • Przedmioty uzupełniające:

    ZADANIA I CZYNNOŚCI

    • Planowanie i wykonywania prac związanych z zakładaniem, pielęgnacją upraw ogrodniczych oraz zbiorem, przechowywaniem produktów ogrodniczych, przygotowaniem do sprzedaży i sprzedażą produktów ogrodniczych;
    • Prowadzenie i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami);
    • Planowanie i zakładania terenów zieleni;
    • Projektowanie i wykonywania dekoracji roślinnych.

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    • Praca na wolnym powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych, często na wysokościach.
    • Praca w pomieszczeniach zamkniętych biurowych przy sporządzaniu raportów.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • Brak widzenia obuocznego.
    • Nieskorygowane okularami wady wzroku.
    • Zaburzenia widzenia barw.
    • Zaburzenia równowagi (zawroty głowy, omdlenia).
    • Znaczne zaburzenia układów: nerwowego, kostno – stawowego, ruchu, oddechowego, krążenia.
    • Wady serca.
    • Reumatyzm.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • Dobra koordynacja wzrokowo – ruchowa.
    • Koncentracja uwagi.
    • Brak lęku przestrzeni.
    • Spostrzegawczość.
    • Zainteresowania przyrodnicze, ekologiczne.
    • Uzdolnienia matematyczne.

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    • Przedsiębiorstwa produkcyjne i usługowe zajmujących się uprawą warzyw, roślin sadowniczych i ozdobnych, konserwacją terenów zielonych, w gospodarstwach ekologicznych.

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    • Prowadzenie produkcji sadowniczej
    • Prowadzenie produkcji warzywniczej
    • Prowadzenie produkcji roślin ozdobnych
    • Eksploatacja środków technicznych stosowanych w ogrodnictwie
    • Planowanie prac związanych z uprawą roślin sadowniczych
    • Planowanie prac związanych z uprawą roślin warzywnych
    • Planowanie prac związanych z uprawą roślin ozdobnych

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie technik ogrodnik wyodrębniono 2 kwalifikacje.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

     

     

    K1

     

    R.5

     

    Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych

     

     

    K2

     

    R.18

     

    Planowanie i organizacja prac ogrodniczych

     

     







    Zasadnicza Szkoła Zawodowa
  • Kucharz - 512001

  • ZADANIA I CZYNNOŚCI

    Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

    1) przechowywania żywności;

    2) sporządzania potraw i napojów;

    3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    Kucharz pracuje w pomieszczeniach produkcyjnych zamkniętych placówek gastronomicznych, gdzie panuje wysoka temperatura, duża wilgotność i hałas; pracę wykonuje zwykle w pozycji stojącej.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • Niska wydajność fizyczna.
    • Brak widzenia obuocznego.
    • Nieskorygowane okularami wady wzroku.
    • Niedosłuch.
    • Zaburzenia równowagi (zawroty głowy, omdlenia).
    • Choroby układów: nerwowego, oddechowego, mięśniowego, ruchu, krążenia.
    • Wady serca.
    • Cukrzyca.
    • Reumatyzm.
    • Zaburzenia zmysłu smaku, węchu.
    • Nosicielstwo chorób zakaźnych.
    • Choroby skóry rąk.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • Dobra koordynacja wzrokowo – ruchowa.
    • Szybkie tempo pracy, refleks.
    • Koncentracja i podzielność uwagi.
    • Systematyczność, spostrzegawczość.
    • Zainteresowania techniczne, chemiczne, kulinarne.
    • Uzdolnienia organizacyjne.

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    Praca we wszystkich zakładach gastronomicznych (restauracjach, hotelach, kawiarniach itp.)  oraz w placówkach żywienia zbiorowego (szpitalach, szkołach).

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    • Przechowywanie żywności.
    • Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów.

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie KUCHARZ wyodrębniono 1 kwalifikację.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

     

     

    K1

     

    T.6.

     

    Sporządzanie potraw i napojów.






  • Piekarz - 751204

  • ZADANIA I CZYNNOŚCI

    Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

    1) przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich;

    2) sporządzania półproduktów piekarskich;

    3) dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;

    4) przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;

    5) obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    Piekarz pracuje w magazynach surowców, halach produkcyjnych, magazynach wyrobów gotowych.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • Niska wydajność fizyczna.
    • Brak widzenia obuocznego.
    • Nieskorygowane okularami wady wzroku.
    • Niedosłuch.
    • Zaburzenia równowagi (zawroty głowy, omdlenia).
    • Choroby układów: nerwowego, oddechowego, mięśniowego, ruchu, krążenia.
    • Wady serca.
    • Cukrzyca.
    • Reumatyzm.
    • Zaburzenia zmysłu smaku, węchu.
    • Nosicielstwo chorób zakaźnych.
    • Choroby skóry rąk.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • Dobra koordynacja wzrokowo – ruchowa.
    • Szybkie tempo pracy, refleks.
    • Koncentracja i podzielność uwagi.
    • Systematyczność, spostrzegawczość.
    • Zainteresowania techniczne, chemiczne, kulinarne.
    • Uzdolnienia organizacyjne.

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    Piekarz znajdzie zatrudnienie w cukierniach, ciastkarniach, zakładach gastronomicznych i innych zakładach wytwarzające artykuły cukiernicze.

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    • Magazynowanie surowców piekarskich.
    • Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich.
    • Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek ciasta.
    • Przygotowanie pieczywa do dystrybucji.

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie PIEKARZ wyodrębniono 1 kwalifikację.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

     

    K1

    T.3.

    Produkcja wyrobów piekarskich.






  • Cukiernik - 751201

  • ZADANIA I CZYNNOŚCI

    Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

    1) obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych;

    2) sporządzania półproduktów cukierniczych;

    3) sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych;

    4) dekorowania wyrobów cukierniczych.

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    Cukiernik pracuje w magazynach surowców, halach produkcyjnych, magazynach wyrobów gotowych.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • Niska wydajność fizyczna.
    • Brak widzenia obuocznego.
    • Nieskorygowane okularami wady wzroku.
    • Niedosłuch.
    • Zaburzenia równowagi (zawroty głowy, omdlenia).
    • Choroby układów: nerwowego, oddechowego, mięśniowego, ruchu, krążenia.
    • Wady serca.
    • Cukrzyca.
    • Reumatyzm.
    • Zaburzenia zmysłu smaku, węchu.
    • Nosicielstwo chorób zakaźnych.
    • Choroby skóry rąk.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • Dobra koordynacja wzrokowo – ruchowa.
    • Szybkie tempo pracy, refleks.
    • Koncentracja i podzielność uwagi.
    • Systematyczność, spostrzegawczość.
    • Zainteresowania techniczne, chemiczne, kulinarne.
    • Uzdolnienia organizacyjne.

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    Piekarz znajdzie zatrudnienie w cukierniach, ciastkarniach, zakładach gastronomicznych i innych zakładach wytwarzające artykuły cukiernicze.

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    • Produkcja wyrobów cukierniczych.
    • Magazynowanie surowców cukierniczych.
    • Wytwarzanie wyrobów cukierniczych.
    • Dekorowanie wyrobów cukierniczych i przygotowanie ich do dystrybucji.

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie CUKIERNIK wyodrębniono 1 kwalifikację.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

    K1

    T.4.

    Produkcja wyrobów cukierniczych.






  • Sprzedawca - 522301

  • ZADANIA I CZYNNOŚCI

    Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie sprzedawca powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

    1) przyjmowania dostaw oraz przygotowywania towarów do sprzedaży;

    2) wykonywania prac związanych z obsługą klientów oraz realizacją transakcji kupna i sprzedaży.

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    Sprzedawca w handlu detalicznym pracuje w pomieszczeniach zamkniętych lub częściowo zamkniętych.  Praca odbywa się w lokalach sklepowych, magazynowych , hurtowniach.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • Wady wzroku - poważne.
    • Wady wymowy.
    • Niedosłuch.
    • Zaburzenia równowagi.
    • Znaczne zaburzenia układów: nerwowego, krążeniowego, żylaki kończyn dolnych, kostno – stawowego, oddechowego.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • Wysoki poziom aktywności.
    • Umiejętność wysławiania się.
    • Wysoka kultura osobista.
    • Komunikatywność.
    • Spostrzegawczość.
    • Zainteresowania ekonomiczne, organizacyjne i marketingowe.

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    Praca w komórkach handlowo – marketingowych we wszystkich podmiotach gospodarczych.

    Sprzedawca może też prowadzić własną firmę handlową.

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    • Organizowanie sprzedaży.
    • Sprzedaż towarów.
    • Organizowanie działań reklamowych i marketingowych.
    • Zarządzanie działalnością handlową.
    • Sporządzanie dokumentacji ekonomiczno-finansowej.

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie SPRZEDAWCA wyodrębniono 1 kwalifikację.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

     

    K1

    A.18.

    Prowadzenie sprzedaży.






  • Ogrodnik - 611303

  • ZADANIA I CZYNNOŚCI

    Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie ogrodnik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

    1) wykonywania prac związanych z zakładaniem i pielęgnacją upraw sadowniczych, warzywnych, roślin przyprawowych, roślin ozdobnych oraz grzybów jadalnych;

    2) wykonywania prac związanych ze zbiorem, przechowywaniem i sprzedażą plonów ogrodniczych;

    3) prowadzenia i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami).

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    Ogrodnik pracuje najczęściej na świeżym powietrzu, w zmiennych warunkach atmosferycznych, a także w szklarniach, gdzie panuje wysoka temperatura.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • Słaba budowa ciała i niska wydolność fizyczna.
    • Brak widzenia obuocznego.
    • Nieskorygowane okularami wady wzroku.
    • Zaburzenia widzenia barw.
    • Zaburzenia równowagi (zawroty głowy, omdlenia).
    • Choroby układu oddechowego.
    • Znaczne zaburzenia układów: nerwowego, ruchu, krążenia, moczowego.
    • Wady serca.
    • Reumatyzm.
    • Alergie.
    • Choroby skóry rąk.
    • Znaczne skrzywienia kręgosłupa.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • Wrażliwość estetyczna.
    • Uzdolnienia plastyczne, planimetryczne, organizacyjne.
    • Zainteresowania techniczne, biologiczne, przyrodnicze, ogrodnicze.

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    Ogrodnik może być zatrudniony na stanowiskach: pracownik gospodarstw ogrodniczych,  pracownik firm świadczących usługi dla ogrodnictwa i terenów zieleni, pracownik centrów ogrodniczych, firm handlowych zajmujących się obrotem materiałem ogrodniczym oraz środkami produkcji dla ogrodnictwa, pracownik firm doradczych i szkoleniowych.

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    • Produkcja i pielęgnacja roślin na wolnym powietrzu i w obiektach zamkniętych: warzyw, owoców, kwiatów, grzybów jadalnych.
    • Przygotowanie gleby lub podłoża pod zasiew lub sadzonki.
    • Prowadzenie zabiegów specjalistycznych.
    • Zbiór, sortowanie i sprzedaż produktów.
    • Porządkowanie terenu.

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie OGRODNIK wyodrębniono 1 kwalifikację.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

     

    K1

    R.5.

    Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych.







  • Krawiec - 753105

  • ZADANIA I CZYNNOŚCI

    Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie krawiec powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

    • Wykonuje samodzielnie w punktach usługowych lub wzorcowniach modelowych, prace polegające na konstruowaniu i szyciu odzieży damskiej, męskiej i dziecięcej z wszelkiego rodzaju materiałów, w tym także ze skór i materiałów syntetycznych.
    • Odczytuje rysunek modelowy odzieży.
    • Dobiera materiał odzieżowy oraz dodatki krawieckie oraz rozpoznaje ich właściwości konfekcyjne.
    • Wykonuje formy oraz szablony elementów odzieży i projektuje ich układ na materiale odzieżowym.
    • Wykrawa elementy odzieży z materiałów podstawowych.
    • Wykonuje prace ręczne w końcowej fazie procesu szycia.

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    Praca odbywa się w pozycji siedzącej i stojącej w pomieszczeniach zamkniętych, wyposażonych w urządzenia wentylacyjne. W szwalniach może panować znaczny hałas i zapylenie, a w prasowalniach duża wilgotność, wysoka temperatura.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • Nieskorygowane szkłami wady wzroku.
    • Brak widzenia obuocznego.
    • Zaburzenia widzenia barw.
    • Zaburzenia równowagi (zawroty głowy, omdlenia).
    • Choroby układów: nerwowego, krążenia, oddechowego, kostno – stawowego (ograniczenia sprawności ruchowej kończy, zwłaszcza rąk i palców, płaskostopie, żylaki kończyn dolnych), mięśniowego.
    • Alergie.
    • Choroby skóry.
    • Nosicielstwo chorób zakaźnych.
    • Zaburzenia psychiczne.

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • Koordynacja wzrokowo – ruchowa.
    • Podzielność uwagi.
    • Zręczność ruchów, refleks.
    • Szybkie tempo pracy.
    • Wytrzymałość na wysiłek.
    • Spostrzegawczość, dokładność.
    • Wrażliwość estetyczna.
    • Inicjatywa doradcza w kontaktach z klientami.
    • Zainteresowania: światem mody, trendami w modzie.
    • Umiejętności organizacyjne.
    • Zdolności manualne, uzdolnienia plastyczne.

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    Praca w przemyśle odzieżowym, w krojowni, szwalni, w zakładach usługowych, w wytwórniach odzieży wierzchniej, roboczej, dodatków do odzieży, bielizny. Krawiec może także prowadzić własną działalność gospodarczą, własny zakład krawiecki.

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    • Wykonywanie wyrobów odzieżowych.
    • Wykonywanie prac związanych z przeróbką oraz naprawą wyrobów odzieżowych.
    • Badanie parametrów surowców i wyrobów włókienniczych.
    • Opracowywanie dokumentacji wyrobów odzieżowych.
    • Organizowanie procesu rozkroju materiałów odzieżowych.

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie KRAWIEC wyodrębniono 1 kwalifikację.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

     

    K1

    A.12.

    Wykonywanie usług krawieckich






  • Operator maszyn leśnych - 834105

  • ZADANIA I CZYNNOŚCI

    Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie operator maszyn leśnych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

    1) pozyskiwania surowca drzewnego i innych produktów leśnych;

    2) wykonywania zabiegów stosowanych w gospodarce leśnej;

    3) prowadzenia i obsługi ciągnika wraz z urządzeniami doczepianymi i podwieszanymi;

    4) obsługiwania i konserwacji maszyn i urządzeń stosowanych do prac leśnych.

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    Operator maszyn leśnych pracuje najczęściej na świeżym powietrzu, np. w środowisku leśnym, w zmiennych warunkach atmosferycznych.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • Słaba budowa ciała i niska wydolność fizyczna.
    • Brak widzenia obuocznego.
    • Nieskorygowane okularami wady wzroku.
    • Zaburzenia widzenia barw.
    • Zaburzenia równowagi (zawroty głowy, omdlenia).
    • Choroby układu oddechowego.
    • Znaczne zaburzenia układów: nerwowego, ruchu, krążenia, moczowego.
    • Wady serca.
    • Reumatyzm.
    • Alergie.
    • Choroby skóry rąk.
    • Znaczne skrzywienia kręgosłupa.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • Wyobraźnia przestrzenna.
    • Uzdolnienia manualne, planimetryczne, organizacyjne.
    • Zainteresowania techniczne.

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    Operator maszyn leśnych może być zatrudniony w przedsiębiorstwach remontowo-budowlanych i zakładach usług leśnych, gospodarstwach szkółkarskich i lokalnych zakładach pielęgnacji zieleni, sferze usług na rzecz leśnictwa, budownictwa wodnego i drogowego.

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    • Obsługa, konserwacja i drobne naprawy maszyn i urządzeń leśnych.
    • Udział w pozyskiwaniu drewna i innych produktów leśnych.
    • Prace konserwacyjne (przepusty, mostki, rowy melioracyjne, budowa i naprawa dróg leśnych).
    • Prace przy hodowli i ochronie lasu.
    • Prace związane z przeciwpożarową ochroną i turystycznym zagospodarowaniem lasu.
    • Sortowanie i obróbka drewna.
    • Pielęgnacja upraw leśnych i młodników.
    • Zalesienia gruntów porolnych.

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie OPERATOR MASZYN LEŚNYCH wyodrębniono 1 kwalifikację.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

     

    K1

    R.1.

    Obsługa maszyn stosowanych do prac leśnych






  • Fryzjer - 514101

  • ZADANIA I CZYNNOŚCI

    Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie fryzjer powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

    1) wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych włosów;

    2) wykonywania zabiegów chemicznych włosów;

    3) wykonywania strzyżenia włosów;

    4) wykonywania stylizacji fryzur.

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    Praca odbywa się w pozycji stojącej, w pomieszczeniach zamkniętych.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • Nieskorygowane szkłami wady wzroku.
    • Brak widzenia obuocznego.
    • Zaburzenia widzenia barw.
    • Wady kręgosłupa.
    • Zaburzenia równowagi (zawroty głowy, omdlenia).
    • Choroby układów: nerwowego, krążenia, oddechowego, kostno – stawowego (ograniczenia sprawności ruchowej kończy, zwłaszcza rąk i palców, płaskostopie, żylaki kończyn dolnych), mięśniowego.
    • Alergie.
    • Choroby skóry.
    • Nosicielstwo chorób zakaźnych.
    • Zaburzenia psychiczne.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • Koordynacja wzrokowo – ruchowa.
    • Zdolności manualne.
    • Zręczność ruchów, refleks.
    • Spostrzegawczość, dokładność.
    • Wrażliwość estetyczna.
    • Kreatywność.
    • Inicjatywa doradcza w kontaktach z klientami.
    • Zainteresowania: światem mody, trendami w modzie.
    • Umiejętności organizacyjne.

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    Fryzjer może być zatrudniony w zakładach fryzjerskich, w ośrodkach rekreacyjno-wypoczynkowych, może też prowadzić własną działalność gospodarczą.

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    • Rozpoznawanie i charakteryzowanie rodzaju skóry i włosów.
    • Projektowanie fryzur i zarostu.
    • Wykonywanie zabiegów pielęgnacyjno-leczniczych włosów i zarostu.
    • Czesanie i stylizacja fryzur.
    • Wykonywanie strzyżenia.
    • Wykonywanie zabiegów trwałego ondulowania.
    • Farbowanie lub rozjaśnianie włosów, odrostów oraz zarostu.
    • Wykonywanie i pielęgnacja wyrobów perukarskich.
    • Organizowanie salonu fryzjerskiego i stanowiska pracy zgodnie z zasadami i przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ergonomii, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
    • Nawiązywanie i utrzymywanie kontaktów zawodowych w usługach fryzjerskich.
    • Prowadzenie dokumentacji związanej z funkcjonowaniem salonu fryzjerskiego.
    • Promowanie salonu fryzjerskiego.
    • Ocenianie poprawności i estetyki wykonywanych usług fryzjerskich.

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie FRYZJER wyodrębniono 1 kwalifikację.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

     

    K1

    A.19.

    Wykonywanie zabiegów fryzjerskich.