A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0-9

Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystycznych


Typ szkoły: Technikum

Adres - ulica: ul. Piłsudskiego 27

Miejscowość: Jelenia Góra

Kod pocztowy: 58-500
Telefon/Fax: 75 64 23 718 - 75 64 23 783

Adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

WWW: http://www.ekonom.jgora.pl

Opis placówki:

Szkoła znajduje się w centrum miasta, niedaleko placówek kultury, dworców PKP i PKS, także bursy międzyszkolnej. Posiada specjalistycznie gabinety dostosowane do prowadzenia zajęć z kształcenia zawodowego, a także zajęć ogólnokształcących, w tym pracownie do nauczania języków obcych.  Uzupełnieniem bazy dydaktycznej jest bardzo dobrze wyposażona biblioteka szkolna, dysponująca pracownią multimedialną, salką TV i bogatym   księgozbiorem.




Specyfikacja szkoły:

Szkoła zawodowa



Dni otwarte placówki:

17.03.2015

01.04.2015

16.04.2015




Misja szkoły:

Szkoła podejmuje działania mające na celu zapewnienie wysokiej jakości realizację procesu edukacyjnego i stwarza najlepsze warunki rozwoju psychofizycznego uczniów; działania wychowawcze są planowane i modyfikowane zgodnie z potrzebami uczniów. Szkoła także podejmuje działania służące wyrównywaniu szans edukacyjnych uczniów oraz eliminowaniu barier – finansowych czy wynikających z różnic w poziomie intelektualnym uczniów.

Nasz główny cel  to umożliwienie  członkom społeczności szkolnej   wszechstronnego rozwoju, dającego podstawę do realizacji w przyszłości własnych planów. Klimat wzajemnego szacunku, poszanowanie godności, własnej wartości i indywidualności, autentyczne partnerstwo – to cechy, którymi kieruje się zespół pracowników szkoły, ludzi kochających swoją pracę, oddanych szkole.




Udział w programach:

Modernizacja Kształcenia Zawodowego na Dolnym Śląsku, Wymiana zagraniczna z Gerolstein, Moja Mała Ojczyzna, Niepełnosprawni są wśród nas, Comenius, Wychowanie przez sztukę




Zajęcia pozalekcyjne:

Zajęcia sportowe, zajęcia wyrównawcze z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych




Oferta dodatkowa:

Realizacja projektu unijnego „Modernizacja kształcenia zawodowego na Dolnym Śląsku”.




Osiągnięcia:

Od kilkunastu lat szkoła ma   finalistów i laureatów na szczeblu wojewódzkim i centralnym w konkursach i olimpiadach hotelarskich i ekonomicznych;

Ogólnopolski Ranking Techników 2012 -  ZSE-T zajmuje 2 miejsce w województwie, 34 w kraju; w Podrankingu Maturalnym Techników 2012 – 72 miejsce, a w Podrankingu Zawodowym Techników – 21 miejsce




Praktyczna nauka zawodu:

Praktyka zawodowa u pracodawców: hotelach, biurach turystycznych, firmach produkcyjnych, usługowych i handlowych miasta i regionu; dla wyróżniających się uczniów praktyki w hotelach całego kraju i zagraniczne




Pomoc socjalna:

Stypendia socjalne i zasiłki socjalne, pomoc rzeczowa (okolicznościowe paczki żywnościowe, odzież i przybory szkolne)



Dostępne Kierunki/Zawody:
  • Technik Handlowiec - 522305
    • Identyfikator klasy:
    • Przedmioty rozszerzone:
    • Przedmioty uzupełniające:

    Handel to dziedzina, która rozwija się w naszym kraju. Współczesny rynek pracy potrzebuje dobrze wykształconych handlowców. Przedsiębiorstwa handlowe zgłaszają zapotrzebowanie na pracowników, których umiejętności przyczynia się do rozwoju firmy. Analiza internetowych ofert pracy, prowadzona w oparciu o portal pracuj.pl wykazała, że obszarem, w którym stosunkowo najłatwiej znaleźć pracę jest obszar szeroko rozumianej sprzedaży. Najwięcej ofert pracy w branży „sprzedaż” skierowanych było do: sprzedawców, handlowców, przedstawicieli handlowych, doradców czy też konsultantów.

     

    ZADANIA I CZYNNOŚCI

    Technik handlowiec w ramach swoich zadań zawodowych

    • sprzedaje towary,
    • obsługuje nabywców bezpośrednio lub pośrednio.
    • organizuje zaopatrzenie i przyjmowanie dostaw towarów,
    • sprawdza towary pod względem ilościowym i jakościowym
    •  uiszcza należności za dostarczone produkty
    • przygotowuje produkty do sprzedaży i ich eksponuje,
    • informuje nabywcę o walorach sprzedawanych produktów,
    • pomaga nabywcy przy wyborze produktu,
    • sprawnie realizuje zamówieni składane przez nabywców (demonstruje, waży, mierzy, paczkuje),
    • inkasuje należności za sprzedane produkty,
    • dba o czystość i estetykę miejsca sprzedaży, załatwia reklamacje zakupionych towarów,
    • przyjmuje i rejestruje zamówienia na towary w hurtowniach,
    • współpracuje w przygotowywaniu oferty sprzedaży (oferty towarowe, cenniki, katalogi itp.),
    • współpracuje w badaniu sytuacji rynkowej i określaniu potrzeb rynku, informuje o warunkach sprzedaży (stosowane upusty),
    • zawiera transakcje sprzedaży,
    • sporządza faktury za towary,
    • przestrzega warunków sanitarnych sprzedaży,
    • zabezpiecza punkt sprzedaży lub hurtowni przed włamaniem, kradzieżą
    • wyszukuje dostawców towarów, usług, materiałów i surowców oraz odbiorców towarów, usług, wyrobów gotowych.
    • kontaktuje się z partnerami handlowymi, prowadzi z nimi negocjacje,
    • przygotowuje i zawiera umowy handlowe zgodnie z pełnomocnictwami swoich przełożonych
    • stosuje różne formy i techniki sprzedaży, w zależności od szczebla obrotu towarowego (sprzedaż producenta, hurt lub detal), rodzaju towaru, rynku oraz oczekiwań klienta
    • dokumentuje zakupy i sprzedaż, prowadzi rozliczenia handlowe,
    • załatwia reklamacje,
    • analizuje stan zapasów towarowych.
    • prowadzi działania, w zakresie analizy rynku, marketingu, kalkulacji cen, analizy kosztów handlowych.

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    Praca odbywa się najczęściej w punktach:

    • sprzedaży detalicznej (sklepach, hipermarketach)
    • drobnodetalicznej (w kioskach i na targowiskach)
    • hurtowej (w hurtowniach)

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    Osoby posiadające wykształcenie w zawodzie technik handlowiec mogą pracować na stanowiskach:

    • Merchandiser
    • Referent/asystent ds. zaopatrzenia
    • Referent/asystent ds. sprzedaży
    • Referent/asystent ds. obsługi klienta
    • Kupiec
    • Akwizytor
    • Specjalista ds. zaopatrzenia
    • Specjalista ds. sprzedaży
    • Specjalista ds. obsługi klienta
    • Zastępca kierownika działu handlowego
    • Kierownik działu handlowego.

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik handlowiec powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

    1. organizowania prac w zakresie przyjmowania dostaw oraz przygotowywania towarów do sprzedaży;
    2. wykonywania prac związanych z obsługą klientów oraz realizacją transakcji kupna
    3. i sprzedaży;
    4. prowadzenia działań reklamowych i marketingowych;
    5. organizowania i prowadzenia działalności handlowej;
    6. zarządzania działalnością handlową przedsiębiorstwa.

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie technik handlowiec wyodrębniono 2 kwalifikacje.

    Numer

    kwalifikacji

    Symbol  kwalifikacji z podstawy programowej

     

    Nazwa kwalifikacji

    K1

    A.18

    Prowadzenie sprzedaży

    K2

    A.22

    Prowadzenie działalności handlowej

     






  • Technik Hotelarstwa - 422402
    • Identyfikator klasy:
    • Przedmioty rozszerzone:
    • Przedmioty uzupełniające:

    ZADANIA I CZYNNOŚCI:

    Technik hotelarstwa:

    • Rezerwuje usługi hotelarskie.
    • Obsługuje gości przyjeżdżających i wyjeżdżających.
    • Utrzymuje czystość i porządek w jednostkach mieszkalnych.
    • Przygotowuje i podaje śniadania.
    • Organizuje usługi dodatkowe w obiekcie hotelarskim.

     

    ŚRODOWISKO PRACY:

    Praca technika hotelarstwa obywa się w podmiotach świadczących usługi hotelarskie, instytucjach zajmujących się turystyką. Może się także odbywać w środkach transportu morskiego, lotniczego i kolejowego.  Praca hotelarza wymaga ciągłego komunikowania  się z  ludźmi.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE:

    • słaba kondycja i niska wydolność fizyczna,
    • nieskorygowane szkłami wady wzroku,
    • zaburzenia widzenia barw, niedosłuch,
    • omdlenia,
    • zaburzenia równowagi,
    • zawroty głowy,
    • choroby układów:  kostno-stawowego, ruchu, nerwowego,
    • niewyrównane wady serca,
    • alergie,
    • choroby skóry rąk,
    • zaburzenia psychologiczne,
    • uzależnienia,
    • wady wymowy.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE:

    • podzielność uwagi,
    • refleks,
    • pamięć wzrokowa,
    • ekspresja werbalna,
    • spostrzegawczość,
    • operatywność,
    • inicjatywa,
    • komunikatywność,
    • łatwość i jasność wypowiedzi w mowie i na piśmie,
    • dyskrecja,
    • etyczność,
    • życzliwość,
    • odporność emocjonalna,
    • kultura osobista,
    • dobra prezencja

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA:

    • hotele, pensjonaty i inne obiekty hotelarskie,  
    • ośrodki wypoczynkowe,
    • zakłady uzdrowiskowe,
    • obiekty agroturystyczne,
    • biura i agencje turystyczne,
    • ośrodki informacji turystycznej,
    • branżowe organizacje, fundacje i stowarzyszenia,
    • organy administracji odpowiedzialnej za promocję turystyki,
    • własna działalność gospodarcza.

     

    ZADANIA ZAWODOWE:

    Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

    1) prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich;

    2) rezerwowania usług hotelarskich;

    3) wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;

    4) przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;

    5) przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;

    6) przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE:

    W zawodzie technik hotelarstwa wyodrębniono 2 kwalifikacje.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

     

     

     

     

    K1

     

    T.11.

     

    Planowanie i realizacja usług w recepcji.

     

     

     

    K2

     

    T.12.

     

    Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

     

     

     






  • Technik Obsługi Turystycznej - 422103
    • Identyfikator klasy:
    • Przedmioty rozszerzone:
    • Przedmioty uzupełniające:

    ZADANIA I CZYNNOŚCI

    Technik obsługi turystycznej

    • organizuje działalność turystyczną,
    • przygotowuje, sprzedaje, realizuje i rozlicza imprezy i usługi turystyczne,
    • prowadzi rezerwację imprez i usług turystycznych,
    • obsługuje klientów korzystających z usług turystycznych, np. przewodnickich, pilotażu, noclegowych,
    • obsługuje konferencje, kongresy,
    • udziela informacji turystycznej,
    • korzysta ze źródeł informacji geograficznej i turystycznej,
    • prowadzi dokumentację związaną z organizacją imprez i usług turystycznych oraz obsługą klientów,
    • prowadzi działania marketingowe na rzecz turystyki.

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    Praca w pomieszczeniach biurowych; praca podczas obsługi imprez i usług turystycznych.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • niska wydolność fizyczna,
    • nieskorygowane wady wzroku, słuchu, wymowy,
    • zaburzenia równowagi,
    • choroby układu ruchu,
    • zaburzenia psychiczne, uzależnienia.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • komunikatywność,
    • życzliwość,
    • wysoka kultura osobista,
    • umiejętność podejmowania inicjatyw,
    • poczucie odpowiedzialności,
    • odporność emocjonalna,
    • zainteresowania krajoznawcze, kulturoznawcze, administracyjne,
    • umiejętności organizacyjne, pracy zespołowej, negocjacyjne.

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    • w biurach podróży,
    • przedsiębiorstwach turystycznych,
    • placówkach informacji turystycznej,
    • w obiektach noclegowych, biurach organizatorów kongresów i konferencji,
    • w administracji rządowej i samorządowej,
    • w instytucjach związanych z organizacją i promocją turystyki.

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    • organizowanie działalności turystycznej,
    • organizowanie imprez i usług turystycznych,
    • obsługiwanie klientów korzystających z usług turystycznych,
    • rozliczanie imprez i usług turystycznych.

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie technik obsługi turystycznej  wyodrębniono 2 kwalifikacje.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

     

     

    K1

     

    T.13.

     

    Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych

     

     

    K2

     

    T.14.

     

    Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych

     

     






  • Technik Ekonomista - 331403
    • Identyfikator klasy:
    • Przedmioty rozszerzone:
    • Przedmioty uzupełniające:

    Technik ekonomista to zawód szerokoprofilowy cieszący się stałą popularnością
    i poszukiwany przez pracodawców. Dzięki edukacji w naszej szkole będziesz przygotowany do wykonywania prac ekonomiczno-biurowych, nauczysz się sprawnie posługiwać bazą danych każdego przedsiębiorstwa z wykorzystaniem pakietu do wspomagania operacji finansowo-księgowych, gospodarki magazynowej, zatrudnienia i płac: Insert GT a także  będziesz mógł założyć i prowadzić własną firmę.

     

    ZADANIA I CZYNNOŚCI

    • Planuje  i organizuje działalność gospodarczą
    • Oblicza podatki
    • Prowadzi  sprawy kadrowe i płacowe
    • Dokumentuje  i ewidencjonuje operacje gospodarcze
    • Przeprowadza  i rozlicza inwentaryzację
    • Przeprowadza analizę finansową
    • Sporządza  sprawozdania finansowe
    • Sporządza biznesplan przedsięwzięcia
    • Obsługuje programy finansowo-księgowe
    • Sporządza typowe dokumenty  dotyczące funkcjonowania przedsiębiorstw, produkcji, sprzedaży i usług,
    • Posługuje się technicznymi środkami biurowymi,
    • Prowadzi rozliczenia finansowe z budżetem, urzędem skarbowym, instytucjami ubezpieczeniowymi, bankami i innymi jednostkami organizacyjnymi,
    • Prowadzi  korespondencję w sprawach osobowych i handlowych,

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    • Praca odbywa się w pomieszczeniach zamkniętych, przy monitorach komputerów, w pozycji siedzącej. Typowym miejscem pracy jest biuro.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • słaby wzrok, którego nie można skorygować szkłami,
    • słaby słuch,
    • brak odporności fizycznej i psychicznej.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • umiejętność sprawnego komunikowania się oraz szybkiego nawiązywania kontaktów,
    • dobra pamięć, koncentracja,
    • spostrzegawczość, dobry wzrok
    • zamiłowanie do porządku,
    • dokładność i systematyczność w działaniu,
    • pełna sprawność rąk, zręczność
    • systematyczność, wytrwałość, cierpliwość,
    • umiejętność współdziałania, pracy w zespole,
    • aktywny stosunek do stawianych przed nim zadań;
    • gotowość do podejmowania zadań nowych i trudniejszych,
    • odporność na stres i taktowność,

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    Zawód technika ekonomisty stwarza duże szanse zatrudnienia na różnorodnych stanowiskach pracy. Nabyte umiejętności zawodowe umożliwiają absolwentowi utworzenie i prowadzenie własnej działalności gospodarczej oraz zatrudnienie w jednostkach organizacyjnych takich jak przedsiębiorstwa, banki, instytucje ubezpieczeniowe, urzędy.

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik ekonomista powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

    1) planowania i prowadzenia działalności gospodarczej;

    2) obliczania podatków;

    3) prowadzenia spraw kadrowo-płacowych;

    4) prowadzenia rachunkowości;

    5) wykonywania analiz i sporządzania sprawozdań z działalności podmiotów prowadzących działalność gospodarczą.

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie technik ekonomista wyodrębniono 2 kwalifikacje.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

     

    K1

    A.35.

    Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji

    K2

    A.36.

    Prowadzenie rachunkowości

     






  • Technik Turystyki Wiejskiej - 515203
    • Identyfikator klasy:
    • Przedmioty rozszerzone:
    • Przedmioty uzupełniające:

    ZADANIA I CZYNNOŚCI

    Technik turystyki wiejskiej

    • organizuje działalność agroturystyczną,
    • przygotowuje i realizuje imprezy i usługi turystyczne z uwzględnieniem specyfiki regionu,
    • współpracuje z usługodawcami  turystycznymi,
    • prowadzi rezerwację imprez i usług turystycznych,
    • udziela informacji turystycznych i usług turystycznych,
    • prowadzi działania marketingowe na rzecz turystyki,
    • organizuje produkcję roślinną i zwierzęcą w gospodarstwie rolnym,
    • organizuje usługi noclegowe i gastronomiczne w gospodarstwie rolnym.

     

    ŚRODOWISKO PRACY

    Praca w gospodarstwie agroturystycznym, w pomieszczeniu biurowym, w plenerze.

     

    PRZECIWWSKAZANIA ZDROWOTNE

    • niska wydolność fizyczna,
    • nieskorygowane wady wzroku, słuchu, wymowy,
    • zaburzenia równowagi,
    • znaczne zaburzenia układu  ruchu, układu nerwowego,
    • wady serca,
    • zaburzenia psychiczne, uzależnienia.

     

    WYMAGANIA PSYCHOLOGICZNE

    • komunikatywność,
    • życzliwość,
    • kultura osobista,
    • wrażliwość estetyczna,
    • umiejętność podejmowania inicjatyw,
    • poczucie odpowiedzialności,
    • zainteresowania przyrodnicze, krajoznawcze,
    • odporność emocjonalna,
    • uzdolnienia organizacyjne.

     

    MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

    Technik turystyki wiejskiej może prowadzić własne gospodarstwo agroturystyczne, a także gospodarstwo rolne.

    Wykształcenie umożliwia też zatrudnienie

    • w przedsiębiorstwach turystycznych,
    • w biurach podróży,
    • ośrodkach informacji turystycznej,
    • instytucjach związanych z organizacją i promocją turystyki.

     

    ZADANIA ZAWODOWE

    • organizowanie i prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich
    • planowanie, organizowanie i wykonywanie prac w gospodarstwie rolnym
    • planowanie i organizowanie działalności agroturystycznej
    • obsługiwanie klienta w gospodarstwie agroturystycznym.

     

    WYODRĘBNIENIE KWALIFIKACJI W ZAWODZIE

    W zawodzie technik turystyki wiejskiej wyodrębniono 2 kwalifikacje.

    Numer

    kwalifikacji

    (kolejność)

    w zawodzie

     

    Symbol

    kwalifikacji

    z podstawy

    programowej

     

     

     

    Nazwa kwalifikacji

     

     

    K1

     

    T.7.

     

    Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich

     

     

    K2

     

    T.8.

     

    Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego